Başakşehirde KBB Rahatsızlıklar Sık Oluyor.
Branşımız itibarı ile oldukça çok sayıda hastalık grubu ile ilgilenmekteyiz. Çocuklarda dahil olmak üzere her yaş grubundan hastalarımız var. Mevsimsel olarak bazı hastalıklarla ağırlıklı olarak karşılaşmaktayız. Örneğin kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı boğaz ağrısı, kulak ağrısı şikayetleri, sinüzitler sık görülmekte iken, özellikle içinde bulunduğumuz bahar ve yaz aylarında, allerjik burun, boğaz enfeksiyonları ve egzemalarda artış olmaktadır. Aynı zamanda havuz ve deniz nedeniyle kulak rahatsızlıkları da çok görüyorum. Hastalarımın tedavilerde de sosyokültürel yapı yüksek olduğu için tedavilerime uyum açısından bir sıkıntı yaşamıyorum bu da tedavi başarısını arttırıyor.
Allerjik burun boğaz enfeksiyonları halk arasında daha çok saman nezlesi olarak bilinir. Allerjik burun enfeksiyonlarının bir kısmı, bahar aylarında ortaya çıkan polenler yani çiçek ve çayır tozları ile ilişkilidir. Burun boğaz kaşıntısı, burun akıntısı, inatçı gece öksürükleri, hapşırıklar ve bazı hastalarda gözlerde batma, yanma ve sulanma gibi belirtiler oluşur. Allerjik rahatsızlıkların bir kısmı ise mevsime bağlı olmadan yıl boyu devam edebilir. Bu durumlarda ise, ev tozları ve bu tozların içinde yaşayan, mayt diye bilinen küçük canlılar, evde bulunan halı, koltuk gibi eşyalara ait tozlar, ev havasının nemli olması, kedi, köpek tüyleri, evcil kuşların tüy ve atıkları allerjiye neden olabilmektedir. Tedavisinde, allerjiye neden olan etkenin bulunmasına yönelik testler yapmaktayız. Allerji etkeninden uzak durabilme, ağızdan verilen ilaçlar ve burun damla-spreyleri bazen de aşı tedavisi ile tedavi yapmaktayız.
Yaz aylarına doğru artan şikayetlerden bir tanesi de kulak kaşıntılarıdır. Sıcaklarla birlikte artan nem miktarı kulak kaşıntılarını artırmaktadır. Dış kulak yolunda ortaya çıkabilecek egzema ve mantar gibi hastalıklar, zamanla daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Havuz ve kaplıca suları da bu kaşıntılara ve ardından çok ağrılı dış kulak yolu iltihaplarına neden olabilmektedir. Kulağın anahtar, kibrit çöpü ve pamuklu çubuklar ile karıştırılmasının bu hastalıkların daha da ilerlemesine neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden kaşıntı sebebinin ortaya konup, tedavi edilmesi iyi olacaktır
Son olarak, uzun süreli inatçı öksürük şikayetlerinin üzerinde durmak istiyorum. Öksürüğün Akciğer ve boğaz enfeksiyonları gibi iyi bilinen nedenlerinin dışında, daha az bilinen nedenlerinden bir tanesi ise reflü hastalığıdır. Reflü, mide içinde bulunan asitli mide sıvısının yemek borusu boyunca yükselip yutak ve ağız boşluğuna kadar çıkması durumudur. Mide içinde iken zararsız olan bu sıvının daha yukarılara çıkması, göğüste yanma hissi, uzun süre devam eden boğaz ağrısı, yutma zorluğu, ses kısıklığı ve müzmin öksürüğe neden olabilmektedir. Bu hastalarda uzun süreli tedavi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Özellikle geçmeyen öksürük ve boğaz ağrısı şikayetleri olan hastalarımıza reflü hastalığı yönünden Kulak Burun Boğaz muayenesi olmalarını öneririm. Ayrıca akşam yemeklerinin fazla yenmesi, yemek sonrası atıştırılan meyve, çerez gibi yiyeceklerin, asitli ve kafeinli içeceklerin reflü sorununu ağırlaştıracağını hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
KBB uzmanı Opr. Dr. Davut Cengiz