Daha Sağlıklı Bir Ramazan İçin …

Ramazanda-Beslenme Görseli

Ramazan ayı geldi ve beslenme düzenimize  de önemli değişiklikler getirdi. İftar ve sahur olmak üzere  iki ana öğün tüketiyor  ve  yaklaşık 17 saatlik açlık süresi ile günü tamamlıyoruz. Ramazan ayının yaz aylarına rastlaması ile uzun süreli açlıkların olması, beslenme konunda daha dikkatli olmamızı da gerektiriyor. Daha  sağlıklı bir ramazan süreci geçirmek için 5 önemli kurala dikkat etmelisiniz.

  • Mutlaka sahur öğünü tüketin: Protein kalitesi yüksek olan , yumurta, peynir, süt-yoğurt  gibi besinler tercih edilmeli, taze sebze-meyve ve tam tahıllı ekmeklere mutlaka  yer verilmelidir. . Ayrıca çiğ badem , ceviz gibi tuzsuz  yağlı tohumlar da tokluk sürenizi uzatacaktır.
  • Yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterin: Yetersiz su tüketmek, gün içerisinde yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetleri arttıracaktır. Bu nedenle iftar ile sahur arası bayanların 10 bardak, erkeklerin 12-14 bardak su tüketmeleri gerekir.
  • Yüklü öğünleri tek seferde tüketmeyin:  İftarda iftariyelik ve çorba ile başlangıç yapıp, bir süre-10-15  dk ara verebilirsiniz. Daha sonra salata ve ana yemekle devam etmek  sindirim problemleri yaşamanızı ve metabozlimanızın yavaşlamasını engelleyecektir. Ayrıca iftardan sonra 1-2 ara öğün eklemelisiniz. Bu öğünlerde meyve, kuru-yemiş, kuru meyve, ayran  veya nadiren sütlü tatlılara yer verebilirsiniz.
  • Lifli gıdaları yeterli miktarda tüketin: Lifli gıdalar doyma hissinin sağlanmasına ve tokluk süresinin uzamasına yardımcı olur. Ayrıca ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan kabızlık şikayetinin oluşmasını da engelleyecektir. Meyve-sebzeler, tam tahıllı ekmek, kuru-yemişler iyi birer lif kaynağıdır.
  • Fizİksel aktivitenizi arttırın: Özellikle, iftar ve sahur arasındaki süreçte 40 dk-1 saat yürüyüş yapmak,barsak hareketlerini  ve metabolik hızı  olumlu yönde etkiler. Kabızlık ve kilo artışı gibi şikayetleri  yaşamanıza engel olur.

Şölene dönüşen sofraların , aşırı yemek yemenin Ramazan’ın ruhuna uygun olmayacağını unutmayın, sağlıkla kalın…

Dyt.  Rabia ŞAŞMAZ

Son güncelleme tarihi: 21 Nisan 2025