ARALIKLI ORUÇ (INTERMİTTENT FASTİNG)

Aralıklı oruç aslında bir diyet değil beslenme biçimidir. Gün içinde ne yiyeceğimizi değil ne zaman yiyeceğimizi belirler. Bu beslenme biçiminde 24 saatlik gün içerisinde bilinçli bir şekilde bazı öğünler atlanarak açlık periyodları oluşturulur.

En yaygın olan aralık açlık çeşidi 16:8’dir. 24 saatlik bir gün 16 saat açlık 8 saat beslenme saati olacak şekilde planlanır. Aynı şekilde 18:6 18 saat açlık 6 saat tokluk, 20:4 20 saat açlık 4 saat tokluk şeklinde çeşitleri de mevcuttur.

Haftanın 7 günü için de planlama yapmak mümkündür 5:2 modelinde haftanın birbirinden farklı 2 gününde 500 kalorinin altı olacak şekilde çok düşük kaloriyle beslenerek aç kalınarak geri kalan 5 günü normal beslenmeye devam edilir.

Bu planlamada açlık periyodunda kalorisiz ve şekersiz her türlü sıvı tüketilebilir (Su, bitki çayları, yeşil çay, sınırlı miktarda kahve, şekersiz sade soda)

Açlık sırasında kanda glikoz miktarının ve insülin üretiminin azalması, depolanan karbonhidrat ve yağın kullanılmasına neden olur. Bu şekilde kilo kontrolü sağlanabilir. Sağlık için faydalı etkisini görebilmek için aralıklı oruç uygulamasında ne yediğiniz de çok önemli.

Besin alınan saat aralığında işlenmiş gıda ve basit şekerden uzak durulmalı. Karbonhidrat içeriği kaliteli karbonhidratlardan seçilmeli. Günlük ihtiyaç olan protein miktarı alınmalı. Açlık ve tokluk süreçlerinde bol bol su tüketilmeli.

Dyt. ZEYNEP ESRA NARLI
Başakşehir Tıp Merkezi

Son güncelleme tarihi: 19 Nisan 2025