AŞIRI SICAKLAR VE MİGREN AĞRISI

Aşırı Sıcaklar ve Migren Ağrısımigren

Yaz aylarında artış gösteren hastalıklardan bir tanesi de migren rahatsızlığıdır. Aşırı sıcaklar insan vücudundaki damarların genişlemesi ile birlikte migren ağrıları artış gösterir. Bunun yanı sıra klimaya bağlı etkiler de migren ağrılarını tetiklemede önemli bir faktördür.  Bazı cerrahi çalışmaların başarılı sonuçlar verdiği bilinse de, etkilediği kitle açısından migren günümüzde büyük bir sorundur.
Migren; genellikle başın bir tarafında zonklama ya da nabız atması şeklinde şiddetli ağrılara neden olan nörolojik bir hastalıktır. Ağrıya genellikle bulantı, kusma, ışığa ve sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Ataklar saatlerce, hatta günlerce sürebilir ve ağrılar günlük aktivitelerinize engel olabilecek düzeyde şiddetli olabilir.
Düzenli doktor kontrolü ve ilaç tedavisi bazı durumlarda migren ağrılarını önleyebilir ya da azaltabilir. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri de ilaç tedavisine destek olması açısından son derece önemlidir.

Yaz Döneminde Migrenin Tetiklenmesini Önleyen Faktörleri Aşağıda Sıraladık

Hava durumu hakkında bilgi sahibi olmak;  Hava durumu hakkında bilginiz olursa dış mekan tercihinizde ve kıyafet seçiminizde daha doğru tercihler yapılabilir.

Güneş gözlüğü kullanmak; Kaliteli güneş gözlükleri fayda sağlasalar da, konturlu FL-41 renkli migren gözlükleri ışık hassasiyetini önlemede çok daha etkilidir.

Suyu çok, kafeini az tüketmek; Yaz aylarında sıvı  kaybı daha fazladır bu nedenle sıvı açığını kapatmak için en az su kadar meyve ve sebze tüketmek de çok önemlidir. Kafein aşırı sıcaklarla birleşince migren atakları için daha etkili bir faktör olabilmektedir.

Sıcakta açık havada spor yapmamak; Susuzluğa ve fiziksel strese neden olabileceği için açık hava sporlarını güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 11.00 – 17.00 saatlerinde yapmaktan kaçınmak gerekmektedir.

Uyku düzeninize dikkat etmek; Kaliteli ve düzenli bir uyku ise migren ataklarını önlemede anahtar kuraldır.

Ani ısı değişimlerinden kaçınmak: Çok sıcak bir ortamdayken aniden soğuk bir yere geçilmemeli veya bunun tam tersini yapılmamalıdır.

Yolculukta sık sık mola vermek: Yaz döneminde tatil ve yolculuklar çok olmaktadır. Ancak yolculuk ve tatil sebebiyle uyku düzeni değişiklikleri, tatil öncesi tatile hazırlık stresi ve beslenme alışkanlığındaki değişiklikler migren için tetikleyici olabilmektedir. Yolculuk uzun sürecekse sık sık mola vermek ve bol sıvı almak yolculuğu kolaylaştırmaktadır.

Son güncelleme tarihi: 18 Nisan 2025