DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHING)

Son yıllarda insanların estetik talepleri arttı. Hepimiz daha sağlıklı, daha güzel, daha beyaz dişlerimiz olsun istiyoruz.

Estetik diş hekimliği uygulamaları arasında koyu renkli dişlerin beyazlatılması işlemi (bleaching) çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu konuda yeni materyaller ve cihazlar kullanmaktayız.

healthy teeth and smile

DİŞLER NEDEN RENKLEŞİR?

Dişlerimiz genetik olarak doğuştan koyu renkli olabilir. Ya da sonradan bazı ilaçların kullanımına, çay ve kahve gibi renkli gıdaların yoğun tüketimine, sigara kullanımına ve travmalara bağlı olarak renkleşebilir.

BEYAZLATMA ÇEŞİTLERİ

  • Office Bleaching (Klinik tipi beyazlatma)
  • Home Bleaching (Ev tipi beyazlatma)
  • Office + Home Bleaching (Kombine beyazlatma)
  • İnternal Bleaching (Tek diş-iç beyazlatma)

BEYAZLATMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Beyazlatma, diştaşı temizliğinden farklı bir işlemdir. Eğer ihtiyaç varsa öncelikle diş taşı temizliği yapılır.  Klinik tipi beyazlatmada diş etleri, zarar görmemesi için bir barier ile kaplanır. Sonrasında dişlerin üzerine beyazlatma jeli sürülür. Jel uygulandıktan sonra aktivasyon ve daha etkin bir sonuç için ışıklı bir beyazlatma cihazı kullanılır. Beyazlatma seansı ortalama 45 dk -1 saat kadar sürer. Uygulama süresi kısa olduğu için beyazlatmada genelde klinik tipini tercih ediyoruz.

beyazlatma

EV TİPİ BEYAZLATMA

Ölçü alınarak, yumuşak ve şeffaf bir beyazlatma plağı hazırlanır. Bu plağın içine jel sürülerek uygun sürelerde kullanılır. İşlemin evde yapılması avantaj olsada uygulama süresi uzundur. Daha çok klinik tipi beyazlatmanın etkisini ve kalıcılığını arttırmak için klinik+ev şeklinde kombine olarak kullanılır.

Teeth with whitening tray

BEYAZLATMA İŞLEMİ HERKESE UYGULANABİLİR Mİ?

Diş ve diş eti sorunu olan hastalara beyazlatma yapmak bu sorunların büyümesine sebep olabilir. Ağızda çürük yada diş eti rahatsızlığı varsa önce bunlar tedavi edilmelidir. Bunun dışında çocuklara, hamilelere ve emziren annelere beyazlatma işlemi yapılması uygun değildir.

DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİNİN ETKİSİ KALICI MI?

Uygulama sonrası elde edilen beyazlamanın kalıcılık süresi, diş yapısındaki farklılıklara ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Koyu renkli gıdaların (çay,kahve,çikolata,kola…) tüketimi kalıcılığı olumsuz yönde etkileyecektir. Elde edilen beyazlık ortalama 1-2 yıl kadar devam eder. Arada yapılacak basit bir seans ile bu süre artırılabilir.

Healthy woman teeth

BEYAZLATMA İŞLEMİNİN ZARARI YA DA YAN ETKİSİ VAR MI?

Yapılan bilimsel araştırmalarda beyazlatma işlemi sonrasında, diş yapısında oluşmuş kalıcı bir hasara rastlanmamıştır. Sadece bazı hastalarda geçici bir hassasiyet oluşabilir. Bunun için hassasiyet giderici diş macunları kullanılır.

Son güncelleme tarihi: 26 Nisan 2025