Gebelik sürecinde yeterli ve dengeli beslenme anne ve bebek sağlığını etkileyen en önemli etmenlerden biridir. Bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi annenin beslenmesiyle ilişkilidir. Gebelikte uygun ağırlık kazanımı bebeğin doğum ağırlığı ve annenin sağlığı açısından önemlidir.Sağlıklı ve normal kiloda olan bir birey için normal ağırlık kazanımı 10-14 kg’dır.
Gebelikten önce şişman olan bireyin fazla ağırlık kazanımına ihtiyacı yoktur. Bu tarz durumlarda fazla ağırlık kazanımı doğumu zorlaştırabilir, gestasyonel diyabet riskini arttırabilir. Yetersiz ağırlık kazanımı düşük doğum ağırlıklı bebeğe neden olabilirken, fazla ağırlık kazanımı da yüksek doğum ağırlıklı bebeğe neden olabilir. Gebelik durumunda annenin sağlıksız besinler tercih etmesi ve dengesiz beslenmesi sonucu erken doğum, zihinsel ve bedensel gelişimi tamamlanmamış bebek gibi istenmeyen durumlara yol açabilir.
Anne karnında gelişimi tamamlanan bebek için günlük protein alım miktarı çok önemlidir. Günlük olarak süt ve süt ürünleri grubundan iki su bardağı kadar süt veya yogurt, 2-3 dilim peynir bu besinlere ek olarak kalsiyum içeriği yüksek yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagiller mutlaka tüketilmelidir.
Her gün 1 adet yumurta 2-3 porsiyon et, tavuk ve balık tüketilebilir. Yemeklerle birlikte biber, kıvırcık, lahana, domates, karnabahar gibi C vitamininden zengin sebzeler tüketilebilir.
Besin çeşitliliğine önem verilmeli her gün taze meyve ve sebze yemeye dikkat edilmelidir. Meyveler kabuğu iyice yıkanarak tüketilmeli.
Mide ekşimeleri için çok soslu ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, yemekler az ve sık tüketilmeli ve gün içinde bol su tüketilmelidir.
Gebelik sürecinde alkol, basit şeker ve tatlandırıcı tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Dyt. ZEYNEP ESRA NARLI
Başakşehir Tıp Merkezi
Son güncelleme tarihi: 11 Ekim 2024