NST
Gebelik son evrelerinde doktorlar tarafından anne adaylarına uygulanan bir testtir. Tanım olarak; kardiyotokografi adı verilen bir cihaza bağlı iki prob (yaklaşık 8-10 cm çapında yuvarlak plaka tarzında yapılar) annenin karnına bir kemerle bağlanır. Bu problardan biri bebeğin kalp atışlarını algılar. Diğeri de rahim kasılmalarını ve bunların şiddetini algılar. NST; Non stress test kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Bu cihazla bebeğin kalp atışlarının seyrini, bebek hareketleriyle ve varsa kasılmalarla olan ilişkisini temel alarak bebeğin iyilik halini değerlendirilir. Bebek kalp atım hızı, rahim kasılmaları olup olmadığını ve varsa şiddeti, bebek hareketlerinin sıklığını ve bebek hareketleri ile kalp atım hızındaki değişiklikler saptanarak kağıt üzerine kaydedilir
NST genelde 20 dakika sürer Bebeğin uyuma döngülerine göre 40 dakika ve daha uzun süreli uygulanabilir.
NST’de kalp atımındaki artışlar gebelik haftasına gore yorumlanır. 32. gebelik haftasının üzerinde NST’de en az 15 saniye, en fazla 2 dakika süreyle kalp atımının ortalama hızın 15 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir. 32. gebelik haftasından once ise NST’de 10 saniye süreyle kalp atımının ortalama hızın 10 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 adet artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir.
Testin bebeğe ya da anneye herhangi bir zararı yoktur.
Tıp Merkezimizde NST testi uygulanan durumlar:
- Gebenin tansiyon, şeker, romatolojik hastalık gibi sistemik hastalığı varsa
- Gebelik tansiyonu veya gebelik şekeri varsa
- Bebeğin hareketlerinde azalma varsa
- Bebek gebelik haftasına göre küçük veya gelişmesi yavaş gidiyorsa
- Bebeğin suyunda azalma varsa
- Önceki gebeliğinde bebek kaybı hikayesi varsa
- Gebelik 40. haftasından sonra bütün gebeler
Son güncelleme tarihi: 18 Nisan 2025