YAZ AYLARINDA BEBEKLERDE İSİLİK

isilikYaz Aylarında Bebeklerde İsilik

Özellikle yeni bebeği olan ailelerin yaz dönemini kabusa çevirebilen problemlerden biri isilik sorunudur. Ter kanallarının tıkanması sonucu ortaya çıkan isilik yaz aylarında çok daha fazla görünür. Yetişkinlere nazaran bebek ve çocuklarda çok daha fazla görünür.

İsilik iki çeşittir. Bunlardan biri; küçük su baloncukları seklinde oluşur. Diğer bir çeşit ise Özellikle yaz aylarında kendini gösteren isilik, ter kanallarının tıkanması sonucu oluşur. Vücutta ki küçük kabarcıklara neden olan sorun,  gözeneklerin tıkanması sonucu oluşan deri döküntülerinden sebep olur.

İsilik Daha Fazla Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür: Kollarda, bacaklarda, göbek ve göğüs bölgelerinde, iç çamaşırının lastikli bölgelerinin değdiği ortamlarda da oluşmaktadır. Alın, göz kapağı, burun, diz kapağı arkası gibi bölgelerde de yoğun bir şekilde kendini gösterir. Bebeklerde genellikle popo bölgesinde yoğunlaşır. İsilik sorunu geçicidir ve 3-4 gün sürebilmektedir. Ancak tekrarlama ihtimali de fazladır.

İsiliğin Oluşma Sebebi Nedir?: Vücudumuzdaki ter gözeneklerinin tıkanması nedeni ile ter vücut dışına çıkamaz ve cildin altında kalır. Bu sebeple hastalık oluşur. Bebeklere yazın kalın ve sıkı kıyafetler giydirmek, nemlendiricinin fazla kullanılması, aşırıya kaçılması ve sabun, şampuan gibi maddelerin kalıntıları da isiliğe neden olur. Bebeklerin altını gerektiği kadar değiştirmemek ve kötü bez kullanımı isiliğe sebep olabilmektedir. Bazı insanlar diğer insanlara göre çok daha fazla terler. Ok terleyen insanlarda da isilik sorunu ile daha çok karşılaşılır. Havasız ve sıcak ortamlar da bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Giyilen kıyafetin de isiliğe sebep olması muhtemeldir.

İsilik önemli bir sağlık sorunu değildir. Oluşan baloncukların kaşınması sonucu kabuk ve enfeksiyon kapar. Bulaşıcı bir özelliği yoktur ve ciddi rahatsızlıklara yol açmaz. Tedavi edilmediği takdirde deri hastalıklarını tetikleme özelliğinin olacağı da unutulmamalıdır. Bebeği her gün yıkamak, kıyafetlerini sağlıklı ve dar olmamasına özen göstermek, nemlendiriciyi aşırıya kaçmadan kullanmak gerekmektedir.

İsiliğin Tedavisi: Genellikle tıbbi bir müdehale gerektirmeyen isilik bir kaç gün içinde kendiliğinden geçer. Vücutta yanma olursa serinletici losyonlar veya kremler kullanılabilir. Tabi ki de bunları hekim kontrolünde kullanılması en sağlıklı yöntemdir.

Son güncelleme tarihi: 18 Nisan 2025